Fujinon GF 110mm F/5,6 tilt/shift Macro G-Mount // Prövar ny teknik för macrofotografering.

Fujinon GF 110mm F/5,6 tilt/shift Macro G-Mount // Prövar ny teknik för macrofotografering.

Har under många år tillbaka fotograferat macro med Hasselblad. 80mm, mellanring, HTS alternativt 120mm macro har varit kameratekniken. Sedan en tid har används Fuji GFX 100S och ska nu ta fram en ny kamerateknik för macrofotografering.

Har nu testat Fujinon GF 110mm F/5,6 tilt/shift Macro G-Mount med närmsta närgräns (0.43 meter). Kommer kunna backa kameran för att minimera svarta reflektioner från optiken och samtidigt få ett längre skärpedjup. Kameran levererar 100MP så även om kameran flyttas lite längre från produkten kommer det fortfarande finnas tillräckligt många pixlar till mina kunder.

En stor nackdel med manuella linser som saknar autofokus är att man kan inte flytta skärpeplanet utan att röra optiken som ger mikroskakningar. Det funkar i n t e på en produkt som är så extremt litet som t.ex. örhängen. Annars har Fuji GFXS en fokusstacking-funktion i kameran som funkar fint med AF-optik. Ska inom kort göra ett nytt test med Fujinon GF 120mm F/4 R LM OIS WR Macro G-Mount med närgräns på 0.45 meter. Den optiken har ingen tilt-funktion där skärplanet gynnas men däremott så kan man fokusstacka i kameran.

Nedan kan ni se dagens test där skärpeplanet ligger på 2 cm på linjalen och har tiltat nästan max. Bländare f/11 med befintligt ljus.

Förstora - Klicka på bilderna ovan.

Ni kan läsa mer om optiken och köpa den hos Goecker: https://goecker.se/fujinon-gf-110mm-f-5-6-tilt-shift-macro-g-mount