Fototips - Var och hur man belyser en fotografering.

Var och hur man belyser en fotografering.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.

När du ska planera en bildide så behöver du självklart ljus. Räcker det befintliga ljuset eller behöver du tillsätta ljus av någon anledning. Ska du ersätta solens befintliga riktning eller rentav blockera det. Oavsett är det viktigt att du betraktar ljuset i ett rum eller utomhus när du skissar på din bildide.

David Bicho, en god vän och fotografkollega från Stockholm sa kloka ord till mig: “Att man INNAN har en tanke, och sedan förverkligar den. Som att måla en tavla.”

Tänkte dela mina tankar från en av bilderna vi fotograferade med Caesar CRM förra veckan. En av våra locations var på Maritiman i Göteborg. Där valde vi fotografera i en ubåt. Ja det förstår väl de flesta att det inte finns något solljus som hittar in men…

Min bildide var att tre personer ska vara med i bilden och där en person går upp ur ubåten. Men inte så intressant och bildskönt att man går upp i ett svart rör. Fotoassistent gick upp ur ubåten och belös ner i röret med en Profoto B10. Då skapade vi ett eget solljus som räckte för att belysa de två personerna i bakgrunden. Personen i förgrunden belös jag med Profoto Softlight Reflector. I bilden ovan ser ni det färdiga resultatet.

“Att man INNAN har en tanke, och sedan förverkligar den. Som att måla en tavla.”