Att kritisera är väldigt enkelt.

Att tala om för en annan person att hen gör fel är enklare än att tala om hur man kan göra. Inte nödvändigtvis för att det blir till det bättre utan kanske annorlunda och personen kan utvecklas. Men att enbart säga att personen gör helt fel. Det gynnar ingen. Gör du det för att lyfta fram dig själv eller är du själv i stunden inte i balans och harmoni? Att kritisera gynnar ingen men att ge konstruktiv kritik och tala om hur man kan göra. Det är grejen.

Ett ex.

Jag ser en behind the scenes på sociala medier där en liten produkt på typ 20 cm ska fotograferas. Jag ser två stoooora ljusmodifierare snett framifrån 45 grader. Tänk skolfoto. Jag ser massa tummar upp och kommentarer typ härligt jobbat!! Väljer du tänka:

Hur fasen kan personen få så mycket beröm för detta?? Folk har ju ingen koll alltså.. m.m m.m. Eller tänker du mer ödmjukt typ: Fotografen har begränsad kunskap om hur man kan ha större kontroll på ljuset. Kan du tänka dig ge tips på hur man skulle kunna ljussätta för att ha större kontroll på ljuset?

Tyvärr är det så att alltför många är inte emottagliga för tips och diskussioner för de känner ”du ska inte tala om för mig hur jag vill det ska se ut”. Men med stor sannolikhet är det just den personen som inte utvecklas likt den person som vänligen tar emot tipset och vill diskutera det för att förstå och sedan applicera det i sin egen kunskap rörande ljusteknik. Vem vet det kanske är du själv som utvecklas i diskussionen.

Att visa att man inte kan och förstår allt är en styrka inte en svaghet. Tala inte om för andra människor att de gör fel utan ge tips hur de kan göra för att förhoppningsvis utvecklas.

Sharing is caring.